Asiakkaasta tuli asentaja – Johanna sai kipinän asentajan työhön kun kotiin asennettiin hälytysjärjestelmä
Kun Johannan kotiin asennettiin Sector Alarmin hälytysjärjestelmä, kiinnostus asennustyöhön heräsi. Työn sisältö ja asentajien viihtyminen tekivät häneen vaikutuksen - ja ennen pitkää oli alanvaihto edessä. ”Olen tykännyt tästä työstä tosi paljon”, hän kertoo nyt.
- Moni tuttu ihmettelee, miten olen päässyt asentajaksi ja miten mahdan pärjätä, naurahtaa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentaja Johanna Forsman.
Jos Johannalle olisi muutama vuosi sitten sanottu, että uusi ura koittaa asennushommissa, hän olisi luultavasti itsekin ihmetellyt samaa. Olihan Johanna paiskinut pääasiassa keittiötöitä laivoilla ja ravintoloissa, joissa ruuvimeisselit ja porat eivät kuuluneet arkiseen työkalupakkiin.
Sitten Johannan kotiin asennettiin Sector Alarmin hälytysjärjestelmä.
"Työ on joka päivä erilaista ja monipuolista"
- Seurasin asentamaan tulleen Villen hommia ja mielenkiinnosta kyselin, onko työ kivaa ja viihtyykö hän. Ja sain vahvasti sen kuvan, että siinä on työ, josta todella voi nauttia, Johanna muistelee.
Johanna oli äitiyslomalla, eikä aktiivinen työnhaku ollut vielä ajankohtaista, mutta kipinä asennustyöhön oli jo syttymässä. Noin vuoden kuluttua perhe muutti uuteen kotiin Turun seudulla ja hyväksi havaittu hälytysjärjestelmä asennettiin myös uuteen asuntoon. Asentamaan tuli Petteri, jolta Johanna kyseli uudestaan asentajan työstä.
- Petteri tykkäsi työstään erittäin paljon ja kertoi, että yrityksellä on tosi kivat arvot, työntekijää arvostetaan ja asiat sujuvat.
Johanna kiinnostui ja halusi kuulla lisää.
- Petterillä ei ollut mitään huonoa sanottavaa työstään. Päinvastoin, hän sanoi, että Sector Alarm on ehdottomasti paras työpaikka ja sanoi sen niin vakuuttavasti, että tiesin hänen todella tarkoittavan sitä, Johanna kertoo.
Työssä itsessään häntä houkutteli eniten sen liikkuvuus ja vaihtelevuus.
- Sain kuulla, että työ on joka päivä erilaista ja monipuolista. On huoltoja ja asennuksia, ja myös myyntiä eikä pelkästään ruuvaamista.
Kun Petteri kertoi, että yritys kasvaa ja hakee usein uusia työntekijöitä, jäi Johanna miettimään omia mahdollisuuksiaan.
- Kysyin, että pärjääkö naiset tässä työssä ja sain kuulla, että Sector Alarmilla on paljon naisia asentajina.
Nopea rekrytointiprosessi
- Olen aina ollut keittiötyössä, mutta päätin että nyt saa riittää, nyt on alanvaihdon paikka. Odotin kovasti, että asentajan työhön tulisi haku päälle ja laitoin sillä välin avoimen hakemuksen Sector Alarmille. Pian sieltä soitettiinkin ja tarjottiin myyjän paikkaa. Vaikka yritys houkutteli, en pienten lasten äitinä kuitenkaan halunnut tehdä iltatyötä. Menin sitten muualle siivoojaksi - ja viikon jälkeen totesin, että työnhaku saa jatkua.
Vihdoin Johannan eteen tuli ilmoitus, jossa Sector Alarm haki asentajaa Turkuun.
- Siinä hetkessä päätin, että nyt laitan sen hakemuksen! hän kertoo.
Hakemuksen jättämisestä ehti kulua tuskin viikkoa kauempaa, kun Johanna jo kutsuttiin työhaastatteluun. Aikaisemmin hän oli selvittänyt työhaastattelut ilman jännitystä, mutta nyt tilanne oli toinen.
- Menin haastatteluun vuorotellen itsevarmana, että kyllä minä saan sen työn ja heti kohta mietin, että ei, kyllä sen joku toinen saa kuitenkin - ja sitten taas olin varma omasta menestyksestäni, Johanna nauraa.
- Nyt ekaa kertaa jännitti, koska työ oli aivan eri alaa, mihin olin tottunut. Haastattelu kesti kauan ja siitä jäi hyvä fiilis vaikka jännitti tosi paljon. Aluepäällikkö Riku haastatteli ja sain vakuutettua hänet motivaatiostani.
Johanna sai paikan.
Itsenäistä työtä, työkavereiden tuella
- En periaatteessa osannut odottaa mitään, kun tehtävä oli niin erilaista kuin mitä olen aiemmin tehnyt. Halusin itse nähdä ja kokea, mitä työ on. Ajattelin, että kyllä opin ja kaikki koulutetaan, Johanna muistelee.
- Rehellisesti sanottuna, odotin kuitenkin, että työ olisi ollut helpompaa. Eri sovellusten kanssa oli aluksi hankalaa, mutta pian kaikki alkoi sujua. Petteriltä ja Rikulta sain paljon apua, hän kiittää työkaveriaan ja esimiestään.
- Positiivinen yllätys oli, että työhön kuuluu niin paljon myyntiä. Olen saanut kehittää itseäni myyntityössä tosi paljon.
Työ on osoittautunut juuri niin monipuoliseksi kuin Johanna arvelikin.
- Asiakkaat ovat mukavia ja työ mielekästä. Kaikki päivät ovat erilaisia ja saan kohdata erilaisia koteja ja ihmisiä. En osaa olla paikallani ja nautin, kun saan mennä paikasta toiseen, mutta arvostan sitä, että illaksi yleensä pääsee kotiin.
Asentajan työ on itsenäistä ja pääasiassa sitä tehdään yksin. Työkaverien kanssa ollaan kuitenkin jatkuvasti tekemisissä ja itsenäisen työn tukena on tiimi, joka on aina puhelimen päässä.
- Asentajilla on pari ryhmää, joissa kirjoitellaan koko ajan kaikkea. Turun asentajien ryhmässä kysellään, jos ehditään syömään yhdessä ja jos tulee työhön liittyvää kysyttävää, voi kysyä. On tosi kivaa, kun kaikki haluavat auttaa toisiaan.
- Nautin itsenäisestä työskentelystä ja tykkään myös, että välillä näkee työkavereita. Voi tuntea, että työkaverit ovat läsnä, vaikka töitä saa tehdä yksin, Johanna toteaa.
”Tiedän tekeväni jotain hyvää”
Vuoden kokemuksella Johanna allekirjoittaa Villen ja Petterin mielipiteet asentajan työstä.
- Voin ylpeänä kertoa, missä olen töissä. Kyllä tämä on paras työpaikkani. En ole päivääkään katunut alanvaihtoa, olen tykännyt tästä työstä tosi paljon.
Asiakkaana Johanna tietää omakohtaisesti, miten turvallisuuden tunne lisääntyy hälytysjärjestelmän myötä.
- Harvoin on asiakkaille sattunut itselleen mitään, ei välttämättä naapureillekaan, mutta jokin kodin turvallisuudessa kuitenkin mietityttää. On hienoa, että voin auttaa siinä asiakasta. Itsellekin tulee hyvä mieli, kun asiakkaat kiittelevät, että nyt on turvallinen olo, kun saatiin hälytysjärjestelmä, hän kertoo.
Tärkeä osa asentajan työtä on opastaa asiakas käyttämään hälytysjärjestelmää, jotta järjestelmä on aktiivisessa käytössä alusta alkaen. Kun asiakkaalla on hälytysjärjestelmä jokapäiväisessä käytössä, Johanna tietää tehneensä asiat oikein.
Työn merkitys on kaiken kaikkiaan Johannalle arvokas asia. Se on konkreettisesti joka hetki mukana työssä, jota tehdään turvallisuuden parissa.
- Tunnen oloni tärkeäksi ja tiedän tekeväni jotain hyvää – siitä tulee hyvä fiilis, hän kiteyttää.