Näin laitat kodin ja autotallin murtosuojauksen kuntoon
Murtovaras valitsee useimmiten helpoimman kohteen, ja hälytysjärjestelmällä suojattu koti ei ole sellainen. Lue miten Sector Alarmin asiantuntijat suosittelevat suojaamaan kodin, autotallin ja varaston, ja kuinka ehkäiset murtoyrityksiä ja vaikeutat ratkaisevasti varkaan työtä varashälyttimillä.
- Koteihin murtaudutaan eniten päivällä, kun taas autotalleihin ja varastoihin yöllä. Piharakennuksiin, kuten autotalliin meneminen on huomattavasti helpompaa ja kiinnijäämisen riski on paljon pienempi, kun on pimeää, sanoo Jesse Ketokoski, joka vastaa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajien koulutuksesta.
Harva suomalainen varautuu murtoihin etukäteen. Koti suojataan murtojen varalta vain osittain tai sitä ei suojata ollenkaan.
- Usein murtosuojaukseen havahdutaan vasta sitten, kun itselle tai lähipiirissä sattuu jotain ja vasta siinä vaiheessa aletaan miettiä esimerkiksi hälytysjärjestelmää, sanoo kouluttaja Sami Korhonen.
Suomalainen erityispiirre on myös se, että usein ovet jätetään lukitsematta asukkaiden ollessa kotona.
- Avoimet ovet tekevät kaiken helpommaksi varkaille. Ovet kannattaa ehdottomasti pitää lukittuina, Sami Korhonen painottaa.
Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin murroilta ja reagoi kutsumattomiin vieraisiin välittömästi.
Asutun näköinen koti ehkäisee murtoja
Murtovarkaat etsivät ensisijaisesti helppoja kohteita eikä varashälyttimellä varustettu asunto ole sellainen.
- Isoin juttu murtojen ehkäisyssä on se, että koti on asutun näköinen, ja että hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat ja kyltit ovat näkyvissä, Sami Korhonen toteaa.
- Pidempien poissaolojen, kuten matkojen aikana on hyvä, jos naapureilta voi saada apua. Esimerkiksi että naapuri ottaa postit talteen, leikkaa nurmikkoa, haravoi lehdet tai luo lumet.
Pitkään pimeänä oleva koti kertoo, ettei kukaan ole kotona. Kodin hälytysjärjestelmään yhdistettyjen älypistorasioiden avulla kodin valaistusta voi ajastaa ja sytyttää tai sammuttaa valot vaikkapa puhelimella.
- Kannattaa käyttää useampaa älypistorasiaa, jotta valot syttyvät eri puolilla asuntoa eri aikaan. Jos murtovarkaat kiertävät tarkkailemassa aluetta ja havainnoivat, että sama valo syttyy aina tiettyyn aikaan, on vaara, että varkaat tajuavat, mistä on kyse, Jesse Ketokoski sanoo.
- Paras olisi ajastaa valot syttymään eri aikaan, eri päivinä, eri huoneissa. Esimerkiksi niin, että valo olisi päällä olohuoneessa alkuillasta, illalla makuuhuoneessa ja aamupäivällä keittiössä – ja vaihdella aikoja välillä. Eli mieluummin ei niin, että olohuoneen pöytälamppu syttyy joka päivä kello kaksi iltapäivällä, Ketokoski opastaa.
Ikkunoista murtaudutaan lähes yhtä usein kuin ovista
Kodin hälytysjärjestelmän ovi-, ikkuna- ja tärinätunnistimet ja lasirikkoilmaisimet havaitsevat murtoyrityksen. Liiketunnistimet varmistavat, ettei tiloissa pääse kulkemaan huomaamatta. Kun asukkaat ovat kotona ja liiketunnistimet pois päältä, muut tunnistimet suojaavat asunnon ulkokuorta ja valvovat ovia ja ikkunoita.
- Ikkunoista sisään murtaudutaan lähes yhtä usein kuin ovien kautta. Ikkunoista on aika helppo tulla, eikä niitä ole useinkaan suojattu, sanoo Sami Korhonen.
Magneettisten tunnistimien lisäksi tai niiden sijasta ikkunoita suojaamaan voi liittää lasirikkoilmaisimen, jonka mikrofoni tunnistaa rikkoutuvan lasin äänen ja saa aikaan hälytyksen.
- Huoneen keskelle sijoitettava lasirikkoilmaisin valvoo 7,5 metriä suuntaansa. Yhdellä lasirikkoilmaisimella voi siis turvata huoneen kaikki ikkunat, Korhonen kertoo.
Jokaista huonetta ei tarvitse erikseen suojata, jos kulkuväylät ovat valvonnassa.
- Lähtökohta kannattaa olla, että ainakin kaikki ovet on suojattu. Murtautuja käyttää ovea viimeistään siinä vaiheessa, kun tavaraa aletaan kantaa ulos, Jesse Ketokoski sanoo.
Autotallissa on käyty, vaikka asukkaat ovat kotona
Autotalleissa ja varastoissa säilytetään arvokasta irtaimistoa, joka kiinnostaa varkaita.
- On paljon tapauksia, että autotallissa tai varastossa on käyty, vaikka asukkaat ovat olleet kotona, Sami Korhonen kertoo.
Autotalli- ja varastotilat on mahdollista suojata niin, että hälytysjärjestelmä valvoo niitä silloinkin, kun asuintiloissa järjestelmä ei ole päällä.
Ammattimaiset murtovarkaat osaavat valitettavasti löytää asunnon suojauksen heikot kohdat.
- Ruotsissa on herätty siihen ikävään ilmiöön, että jos vain alakerta on suojattu, taloon onkin murtauduttu parvekkeen kautta yläkertaan. On otettu tikkaat pihalta ja kiivetty ylös, Jesse Ketokoski sanoo.
- Kaikki kerrokset on syytä suojata. Myös se kellarin ikkuna, josta et uskoisi kenenkään mahtuvan sisään, niin kyllä siitä aina joku mahtuu, hän toteaa.
Hälytys herättää huomion ja paljastaa varkaan
Jos ehkäisevät toimenpiteet eivät riitä pysäyttämään murtautujaa, on tärkeää, että hälytysjärjestelmä reagoi.
- Jos joku menee asuntoon sisään, turvajärjestelmän sireeni alkaa huutaa, Sami Korhonen kertoo.
Sector Alarmin jatkuvasti päivystävä hälytyskeskus saa tiedon murtoyrityksestä välittömästi. Hälytyksestä aktivoituva kameratunnistin ottaa samalla tilasta kuvia ja välittää ne hälytyskeskukseen, joka selvittää tilanteen ja hälyttää tarvittavan avun paikalle.
Murtovaras ei kaipaa ylimääräistä huomiota, joten usein jo hälytyssireenin ääni pelottaa varkaan pois.
- Ulkosireeni on hyvä vaihtoehto, jos kyseessä on syrjäisempi paikka. Ääni herättää ulkopuolisten huomion ja sireenissä on mukana myös vilkkuva valo, Korhonen sanoo.
- Kun sireeni alkaa soida, harva murtautuja jää enää paikalle, Sami Korhonen toteaa.
Haluatko suojata kotisi ja perheesi kodin hälytysjärjestelmällä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!
Haluatko lukea lisää kodin turvaamisesta? Lue seuraavaksi Tiesitkö nämä 5 syytä hankkia kameravalvonta kotipihalle?