Mitä tehdä kun takka ei vedä?

Mitä tehdä kun takka ei vedä?

Julkaistu: heinäkuuta 14, 2023 Kirjoittaja  Outi Potila

Sateisena koleana syysiltana takkatuli luo kodikkaan tunnelman ja lämmittää ihanasti. Asetut mukavasti sohvalle teekupposen kanssa, ja olet valmis nautiskelemaan tulen kaunista lepatuksesta, mutta takka päästääkin kaikki savut sisälle. Kokosimme vinkit, kuinka pidät takkasi paloturvallisena ja saat sen vetämään kunnolla.

Takka ei vedä, jos takkapesässä palavien puiden muodostama savu ei pääse nousemaan hormiin ja poistumaan savupiipusta ulos. Kaikista yleisin syy takan savuttamiselle lienee se, että takan lämmittäjä ei muistanut avata takan peltiä.

Aina tilanne ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, ja kun koti täyttyy savusta, aivan ensimmäiseksi kannattaa sammuttaa tuli, ja aloittaa tilojen tuulettaminen. Jos savua on paljon, ihmisten ja eläinten on syytä poistua ulkotiloihin tuulettamisen ajaksi. Ikävän hajun ja terveyshaittojen lisäksi savu saattaa värjätä huonekaluja ja seiniä, eli kunnollinen tuulettaminen on tärkeää. Kun tilat on tuuletettu, on syytä alkaa analysoimaan takan savuttamisen syytä.

 

Miksi takan vetäminen on tärkeää?

Takkaa polttaessa syntyy useita myrkyllisiä savukaasuja, jotka voivat olla sisätiloihin päästessään vaarallisia terveydelle. Kaikista myrkyllisin savukaasu on hiilimonoksidi eli häkä. Hiilimonoksidi on väritön, hajuton ja mauton kaasu, ja sen hengittäminen on tappavaa. Muita takassa syntyviä savukaasuja ovat rikkidioksidi, typpioksidit ja pienhiukkaset. Nämäkin savukaasut aiheuttavat suurina määrinä hengitettynä hengitysvaikeuksia ja muita terveysongelmia.

Takkaa poltettaessa myrkylliset savukaasut on johdettava turvallisesti ulos hormin ja savupiipun kautta. Takan kunnollinen vetäminen parantaa myös puun polton tehokkuutta, eli vähempi puumäärä tuottaa saman lämmitystehon.

 

Yleisimmät syyt miksi takka ei vedä

Jos takka päästää savut sisälle, jotakin on vialla. Onneksi takan vetämistä voi parantaa useilla helpoilla keinoilla. Tarkasta ainakin nämä kokoamamme asiat kun savut tulevat sisälle takan sytytyksen yhteydessä.


1. Olet unohtanut avata takan pellin

2. Kodin koneellista ilmanvaihtoa ei ole säädetty takka-asentoon

3. Takan tulipesää ja tuhkaluukkua ei ole puhdistettu

4. Polttopuut ovat kosteita tai märkiä

5. Savuhormi on liian kylmä ja se estää savukaasujen nousemisen ylöspäin

6. Ilmanpaine-erot ulkona ja sisällä

7. Savuhormi on likainen tai tukossa, ja se estää ilman kiertämisen

8. Takkaa on käytetty virheellisesti ja se on vaurioitunut

9. Takka on rakennettu tai asennettu virheellisesti

 

Tarkastuslista: mitä tehdä jos takka ei vedä


1. Avaa takan pelti

Takan pellin avaaminen on ensimmäinen asia, johon tulisi kiinnittää huomiota, jos takka ei vedä. Pellin tehtävä on säädellä savukaasujen virtausta hormiin. Jos pelti on suljettu, savu ei pääse nousemaan ylös hormiin, vaan se pääsee takasta huoneeseen. Tilanne korjaantuu yleensä nopeasti pellin avaamisella. On hyvä muistaa tarkistaa pellin asento ennen takan sytyttämistä, ja varmistaa, että pelti on auki.

 

2. Säädä kodin koneellinen ilmanvaihto takka-asetukselle

Nykyaikaisissa kodeissa on usein koneellinen ilmanvaihto, ja siinä oma asetus takan polttamiselle. Säädä konellinen ilmanvaihto takka-asetukselle ennen takan sytyttämistä, jolloin se luo sisätiloihin hetkellisen ylipaineen, ja auttaa takan sytyttämistä. Takka-asetus varmistaa, että takka saa riittävästi ilmaa, ja parantaa huomattavasti takan polttotehokkuutta.

 

3. Puhdista takan tulipesä ja tuhkaluukku

Tulenteon pitäisi aina alkaa arinan, eli tulipesän, ja tuhkaluukun tyhjentämisellä. Tuhkan kertyminen tulipesään voi heikentää ilman kiertämistä takassa, hankaloittaa takan sytyttämistä ja johtaa takan savuttamiseen sisälle. Tulipesän tyhjennys tulisi tehdä takan ollessa kylmä, jotta kuumat hiilet tai tuhka eivät aiheuta palovammoja tai muita vahinkoja. Kun takan puhdistaa säännöllisesti, ilma pääsee kiertämään tehokkaammin, ja takka palaa puhtaammin ja pitää lämpöä pidempään.

 

4. Hanki kuivia polttopuita

Kosteiden puiden polttamista takassa tulisi välttää monestakin syystä. Sen lisäksi, että kosteiden puiden lämmitysteho on kuivia puita heikompi, kosteiden puiden poltto voi vaurioittaa takkaa. Kosteat puut tuottavat enemmän nokea ja muita palamisjäämiä, jotka voivat kerääntyä takan sisään ja savupiippuun. Kosteiden puiden poltto tuottaa myös enemmän savua, mikä voi johtaa takan savuttamiseen sisätiloihin.

Sen lisäksi, että kosteat polttopuut ovat huonoja takalle, ne ovat huonoja myös ympäristölle. Kosteiden puiden polttaminen tuottaa enemmän hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja kuin kuivien puiden polttaminen.

 

5. Lämmitä kylmää savuhormia

Jos takkaa ei ole käytetty vähään aikaan, sen savuhormi voi olla kylmä, ja vetää siksi huonosti. Kylmän hormin lämmittäminen ennen takan sytyttämistä on hyvä tapa parantaa takan vetoa ja estää takan savuttamista.

Hormia voi lämmittää esimerkiksi asettamalla tulipesään lämpökynttilöitä tai sytyttämällä ensin ihan pienen tulen. Voit lämmittää takan hormia myös hiustenkuivaajalla, ja vaikka hiustenkuivaanjan käyttö voi kuulostaa oudolta, se on erinomainen työkalu hormin lämmittämiseen ennen tulen sytyttämistä. Suntaa hiustenkuivaajan lämmin ilmavirta suoraan takan arinaan ja anna lämpimän ilman kiertää hormissa muutaman minuutin ajan. Tämä lämmittää hormia tehokkaasti ja nopeasti, mikä parantaa takan vetoa ja helpottaa tulen sytyttämistä.

 

6. Tarkasta onko ulkona ja sisällä ilmapaine-eroja

Sisä- ja ulkotilojen erilainen ilmanpaine voi vaikuttaa merkittävästi takan vetoon. Jos sisätiloissa on korkeampi ilmanpaine kuin ulkona, se voi muodostaa hormiin vetoa haittaavan ilmalukon, ja estää savun nousemisen hormiin. Myös kostea ilma ja kova tuuli voi aiheuttaa hormiin samankaltaisen ilmalukon.

Yksi tapa parantaa takan toimintaa matalapaineen aikana on avata takan korvausilmaputki, joka ottaa korvausilmaa suoraan ulkoa. Tämä voi tasapainottaa sisä- ja ulkoilman välisen paine-eron ja vähentää savun pääsyä sisätiloihin.

 

7. Tarkasta onko savuhormi likainen tai tukossa

Savuhormi voi olla likainen tai tukossa, mikä estää ilman kiertämisen, ja heikentää takan vetoa. Tämä ei ainoastaan vähennä takan tehokkuutta, vaan voi myös olla paloturvallisuusriski. Ammattilaisen suorittama hormin säännöllinen nuohoaminen on välttämätöntä niin takan toiminnan kuin paloturvallisuuden kannalta.

 

8. Mieti, voiko takka olla vaurioitunut

Takan vaurioitumisen merkit voivat olla monenlaisia. Tulipesän tai savuhormin vaurioitumiseen voi viitata se, että tuli palaa tulipesässä aivan normaalisti, mutta savua tulee silti takan luukusta sisätiloihin. Myös halkeamien tai murtumien ilmestyminen takan pintamateriaaleihin on merkki mahdollisesta vauriosta. Myös takan takan lämmöntuotannon heikentyminen ja tulen epätasainen palaminen voi viitata ongelmiin hormissa tai tulipesässä.

 

9. Selvitä, onko takka rakennettu tai asennettu virheellisesti

Virheellisesti rakennettu tai asennettu takka saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia, pahimmassa tapauksessa jopa tulipalon. Virheellisesti asennettu takka voi toimia tehottomasti, mikä tarkoittaa, että sen lämmityskyky voi olla riittämätön tai savunpoisto on puutteellinen. Virheellinen asennus voi myös johtaa takan tai sen ympärillä olevien rakenteiden vaurioitumiseen tai kuumentumiseen. Jos hormi kuumenee liikaa tai tuli pääsee kosketuksiin palavien materiaalien kanssa, esimerkiksi katto tai talon välipohja voi syttyä tuleen. Onkin äärimmäisen tärkeää, että takka asennetaan ammattitaitoisesti, ja sen asennuksessa noudatetaan kaikkia takan valmistajan antamia ohjeita ja voimassa olevia rakennusmääräyksiä.

 

Miksi takka ei vedä nuohouksen jälkeen


Takka on nuohottu, pellit on avattu, tulipesä ja tuhkakaukalo on puhdistettu, ilmanvaihdon takka-asetus on päällä, hormia on lämmitetty ja savut tulevat silti sisälle.

Onko puiden seassa ole muovia tai roskia? Takkaa ei saa käyttää roskien polttamiseen, ja siinä kannattaa polttaa vain puhtaita, kuivia ja oikean kokoisia halkoja. Takassa poltettavilla puulajeilla on eroja. Suomessa suositaan koivua, jolla on monia etua verrattuna muihin puulajeihin. Koivuhalko palaa pitkään ja tasaisesti, ja tuottaa runsaasti lämpöä. Koivun polttaminen tuottaa myös vähemmän nokea ja hartsia, mikä vähentää nuohoustarvetta, ja pidentää takan ja hormin käyttöikää.

Yksi syy takan savuttamiseen voi olla se, että takan tulipesässä on kokoonsa nähden liikaa halkoja, liian suuria halkoja tai molempia. Halot tukkivat tulipesän ja ilma ei pääse kiertämään. Takan ylikuumeneminen voi myös aiheuttaa takan rakenteiden vääntymistä ja halkeilua, mikä heikentää takan toimivuutta ja turvallisuutta ja lisää tulipaloriskiä.

Tarkasta myös takan ovet, luukut ja tiivisteet. Jos ne ovat kuluneet tai rikki, ne voivat aiheuttaa savuttamista.

 

Syitä siihen miksi Tulikivi-takka ei vedä


Tulikivi-takat ovat suosittuja suomalaisissa kodeissa niiden tyylikkään ulkonäön ja hyvän lämmitystehon vuoksi. Jos Tulikivi-takkasi savuttaa, ja olet jo tarkastanut edellä mainitun listan yleisimmät syyt takan savuttamiseen, ja suorittanut tarvittavat korjaustoimet, kannattaa ottaa yhteyttä takan myyjään, asentajaan tai takkahuoltoon. Takan valmistajalla on varmasti ehdotuksia takan vedon parantamiseen, ja tarvittaessa saat asiantuntevan takkahuoltajan yhteystiedot.

 

Vältä hormipalo ja lue takkasi käyttöohjeet huolella

Takan käytössä tulee aina huomioida tulipalon vaara, ja siksi oman takan käyttöohjeisiin kannattaa perehtyä huolella. Takan kokoon ja rakenteeseen nähden liian suurien puumäärien polttaminen aiheuttaa hormin ylikuumenemista, ja lisää hormipalonriskiä.

Myös takan hormin kunnon tarkistaminen ja säännöllinen nuohous ovat välttämättömiä toimenpiteitä takan paloturvallisuuden takaamiseksi.

 

Kodin hälytysjärjestelmä lisää kotisi paloturvallisuutta

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä on myös tehokas palohälytysjärjestelmä, ja hälytyskeskuksemme valvomat palovaroittimet lisäävät kotisi paloturvallisuutta, ja tuovat sinulle mielenrauhaa. Tulipalojen yhteydessä eniten ihmisiä kuolee savun hengittämisen seurauksena, ja siksi käytämme palovaroittimena erittäin tarkkaa optista savuilmaisinta. Se havaitsee pienimmänkin määrän savua, ja antaa kotona olijoille enemmän aikaa reagoida ja poistua palavasta tilasta.

Haluatko tietää lisää Sector Alarmin huolettomasta palohälytysjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!

Haluatko lukea lisää kodin palosuojauksesta? Lue seuraavaksi Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta ja Palohälytin havaitsi tulitikkuleikit ajoissa